Waterfoot Hotel

Area  5,200 sq. ft. (excluding staff areas and public toilets)

Seats  170

Brief:

The Waterfoot Hotel which had lain dormant for over two years was to reopen following a major renovation. The brief for the bar/restaurant area which was housed in an unusual circular shaped building was ‘to provide a lively wine bar and restaurant for both hotel patrons and city residents with it’s own direct entrance’.

Before survey images

Solution:

Apart from the existing entrance via the hotel reception, a new entrance was designed leading directly from the car park to give greater separation and identity. The previous design and layout paid no heed to the remarkable interior shape of the building and so the interior was stripped back to the original two storey open plan circular shaped shell and the windows of the central dome opened up. The mezzanine level was reduced in size to allow more light into the building and a simplified circulation flow was designed with new  floor levels accessed by ramps and steps.

Success:

The Waterfoot wine bar and restaurant has become the number one dining experience in the Waterside  area of the city exceeding customers expectations.